Afval composteren in een klein huishouden

Afval composteren in een klein huishouden

Review: afval recyclen in een klein huishouden

"Dankzij onze kleine tuin zijn we de HOTBIN op het spoor gekomen, en gelukkig zijn de prestaties veel beter dan gesubsidieerde gemeente bakken."

Zoekende naar een stedelijke composteringsoplossing voor hun kleine nieuwbouwhuis, wilden Ben en zijn vrouw hun streven naar een gezonde levensstijl ondersteunen door hun afval te recyclen en meer thuis te composteren.

Als enthousiaste groente- en kruidenkwekers bevat hun stadstuin ook een mix van struiken, kruiden, wilde bloemen, bollen, clematis, hagen en een klein gazon.

Composteren in een kleine stadstuin

Na het afzweren van composteersystemen die veel ruimte nodig hadden, koos het echtpaar voor het HOTBIN-composteersysteem. Dit systeem paste beter bij hun behoeften voor een kleine stadstuin, zowel qua ruimte als functie. Het gesloten ontwerp vermindert bovendien het risico op het aantrekken van ongedierte.

Wat hebben we gecomposteerd?

Voorheen werd al het groenafval door de gemeente opgehaald en het voedselafval ging helaas naar de vuilstort. Echter, na de aanschaf van de HOTBIN in augustus 2016 begon het stel groente- en fruitschillen, theezakjes, eierschalen, gras, snoeiafval, onkruid en zelfs courgette- en tomatenplanten aan het einde van het seizoen te recyclen. Af en toe vroegen ze hun buren om grasafval, wat de temperatuur in de HOTBIN deed stijgen tot 65 °C, waarbij stoom uit de bovenste luchtklep kwam.

"Om het proces soepeler te laten verlopen, kochten we een kleine emmer van 5 liter, zodat we schillen, eierschalen en theezakjes apart konden houden. We hingen een zak aan de achterkant van de keukendeur om toiletrol kokers, eierdozen en gescheurd papier, inclusief onze oude exemplaren van Private Eye, te verzamelen. We merkten dat het toevoegen van een laag gescheurde eierdozen en toiletrol kokers aan de zijkanten van de groene emmer (voordat we hem gebruiken) voorkomt dat de groenteschillen aan de zijkanten blijven plakken, en dat dit ook meteen wat van het overtollige vocht opneemt."

Minder afval, lagere temperaturen

In een huishouden van twee personen wordt er geen gekookt voedsel afval weggegooid, dus de hoeveelheid afval die in de HOTBIN gaat, is aan de lagere kant, wat resulteert in gemiddelde composteer temperaturen van tussen de 20 °C en 40 °C. Deze lagere temperaturen betekenen dat theezakjes en eieren langer nodig hebben om af te breken, de composteringstijden langer zijn en er een paar wilde tomatenplantjes in de compost zijn gevonden omdat de HOTBIN-temperatuur niet hoog genoeg was om de zaden te doden.

Onze composteer ervaring

“Over het algemeen zijn we erg tevreden met de resulterende compost en krijgen we elke zes maanden een flinke partij. De wormen in de onderste, koelere lagen doen ook geweldig werk met het materiaal, en af en toe vang ik wat wormen op die proberen te ontsnappen richting de bovenkant en zet ik ze in de tuin.

De compost had positieve effecten wanneer deze in de tuin werd gebruikt, waarbij de hagen en clematis het allemaal heel goed doen, en de compost heeft ook het organische materiaal in de zeer inerte nieuwbouwgrond verbeterd.”

Het echtpaar ondervond een paar problemen bij het gebruik van de HOTBIN. Het eerste probleem was ervoor te zorgen dat er voldoende papier aan de mix werd toegevoegd om te voorkomen dat er te veel percolaat uit de bak lekt en om vieze geuren te voorkomen. De tweede omvatte het oogsten van de compost, wat ze een beetje lastig vonden zonder dat de bovenste lagen naar beneden vielen. Dit losten ze op door ervoor te kiezen de hele HOTBIN te legen, handmatig te sorteren en daarna de HOTBIN opnieuw te vullen. Voor iedereen die dit probleem ervaart, raden we aan onze tips over het verwijderen van compost te lezen.

“De hoeveelheid afval die naar de vuilnisbelt wordt gestuurd, is aanzienlijk verminderd en we proberen nu ook bewust ons niet-recyclebare verpakkingsafval te verminderen, omdat dit meer opvalt in de afwezigheid van voedselafval.

Ik zal (en heb) de HOTBIN aanbevolen. Het enige significante nadeel is het prijskaartje, vooral in vergelijking met de door de gemeente gesubsidieerde afvalbakken, maar omdat we een kleine tuin hebben, kozen we voor de HOTBIN en gelukkig is de prestatie beslist veel beter."

Terug naar blog
Je aanvraagformulier is niet verstuurd. Probeer het opnieuw.
Download nu snel je checklist!

Checklist HOTBIN (gratis!)

170 materialen om te composteren

✅Je gegevens zijn 100% veilig